40-dagentijdproject 40-dagentijdproject
We leven in een rare samenleving. We hopen allemaal telkens op een negatieve uitslag. Bij het woord ‘positief’ schrikken we, moeten we in quarantaine of isolatie. Positief staat voor: je moeten afzonderen, ziek zijn, besmettelijk zijn. Negatief voor: ‘je bent gezond’. Eigenlijk is het de omgekeerde wereld. Negatief was toch juist wat niet goed was en positief juist wel? Eenvoudig gezegd: Bij positief hoort waar je blij van wordt, waar je je goed door voelt. Bij negatief hoort waar je boos of verdrietig van wordt, waar je je naar door voelt.

Soms kun je je zo eenzaam of verdrietig voelen, dat je niet meer weet hoe je blij kunt worden. De afgelopen jaren hebben we gemerkt dat dat zomaar kan gebeuren, als je niet meer met familie of vrienden en vriendinnen bij elkaar kunt komen, als je niet meer naar je werk, school of sport kunt. ‘Het zal altijd zo blijven’, denk je dan. ‘Ik kan geen kant meer op.’ Alsof je gevangen zit in een kringetje waar je niet uit kunt. Wie of wat kan je dan helpen?

Een cirkel van negativiteit

Tijdens de 40-dagentijd staat in onze kerk de puinhoop rond het kruis. Teken van die afzondering, van wat ziek maakt, wat isoleert, wat bang maakt, wat verdrietig maakt..., van wat voelt als een kruis dat we te dragen hebben. Alles wat wij nu associëren met ‘positief’ zijn, maar wat normaal gesproken en in bijbelse termen ‘negatief’ is. Het staat ook voor alles waar we wereldwijd tegenaan lopen: milieuvraagstukken, vluchtelingen, politieke spanningen, geweld, onrecht, misbruik. Daar omheen ligt een rode ‘cirkel’ – de spiraal van negativiteit. Het is een plek waar we iedere week weer bij stil staan! Maar zijn we erin gevangen? Nee toch!

De cirkel doorbreken

Positieve energie... waar vinden we die in deze wereld, in deze omstandigheden? Vanaf 6 maart gaan we op zoek naar wat ons kan helpen om die cirkel van negativiteit te doorbreken. Vanuit de bijbelverhalen zoeken we naar wat positief is, in de zin van dat het ons weer verbindt met elkaar, met de toekomst, dat het heelt, dat het aanstekelijk werkt zonder dat het angst, onenigheid en verdriet zaait. Wat geeft de kracht om dit ‘kruis’ te dragen.
Daarover gaan we met elkaar nadenken in de 40-dagentijd, de 40 dagen voor Pasen. Op weg van negatieve-TIJD naar positieve-TIJD. Doen jullie mee?

Van negatieve-TIJD naar positieve-TIJD

Bij het project hoort een rode ‘cirkel’ rond de puinhoop, waar elke zondag een voorwerp op ligt met een boodschap. Dat voorwerp doorbreekt met z’n boodschap dus die ‘negatieve’ cirkel. Hij zorgt voor een positief bericht dat te maken heeft met het bijbelverhaal van die zondag.

Dat voorwerp is ook te zien op de grote paarse ‘klok’ met rode rand die op het podium staat: De cirkel van negatieve-TIJD. Bij het voorwerp hoort een tekst, die past bij het verhaal van de zondag. De kinderen krijgen dit mee naar de kindernevendienst, met een groen papier in de vorm van een ‘taartpunt’. Daarop kunnen ze bij de kindernevendienst iets ‘positiefs’ maken/schrijven/tekenen.

Na de kindernevendienst brengen de kinderen de groene punt van die zondag mee naar de kerk. Hij wordt op de klok gehangen zodat je daar de rode rand niet meer kunt zien. Zo kleurt de cirkel=de tijd langzaam maar zeker van rood-negatief naar groen-positief. Met Pasen kijken we uit naar het laatste stukje. Wat moet er gebeuren om de negatieve cirkel helemaal te doorbreken?...
 
terug